UPUTSTVO: Sadržaj bloga omogućuje da se otvore spiskovi ovde objavljenih radova i to po književnim vrstama. U sadržaju je i lista po azbučnom redu svega što je ovde objavljeno. Na desktopu i tabletu sadržaj je sa desne strane (zove se Stranice ili Pages), a na tabletu je to odmah iznad zaglavlja bloga.

02 June 2022

Smeh


Smeh


magija strašna probuši brdo
voda grunu brdo provre
neočišćen pirinač krcka po zubima
nezasita hranom bujica skače
sante se ruše
smeh se strašan sa planine valja
buja
stravom života raste
 
dok probušeno brdo cvili
otac gricka pirinčano jelo
vatra skiči
cvrči
palaca
zubi se lome
smeh
širi se smeh
smeh stravični
smeh vatreni
vreliji od vatre

  

© 1969, 2022 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovim ili celini i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava. 

Pesma odabrana za zbornik "Sinđelićeve čegarske vatre", Niš, 2022  

Umetnost apstrakte

 

 

 Umetnost apstrakte


Juče nastupih na međunarodnom susretu pisaca „Sinđelićeve čegarske vatre“ i pročitah dve svoje pesme. Jedna je bila „Smeh“, objavljena u zajedničkom zborniku učesnika. Povod što je napisah objasnih pre čitanja publici.

Nikada nisam voleo apstraktnu umetnost, posebno ne slikarstvo. Priznajem, glup sam, nisam u trendu. Nikada nisam ni bio. Ta moda da se svašta proglašava umetnošću krenula je, ima tome već sto godina. Jedan od tadašnjih „molera“, Kandinski, videći da će ostati gladan ako nastavi da slika slike koje niko ne kupuje, a da se pomodna raja pali na svakojake „umetničke“ gluposti, razočaran, nađe na jednoj livadi kravu koja preživa, razape joj štafelaj sa platnom ispod dupeta, a njen rep umoči u farbu. Sledećih pola sata, žvakala krava progutanu travu, premetala je iz buraga u kapulju, mlatila usput repom braneći se od mušica, a Kandinski joj u mlaćenju pripomagao: umakao joj rep čas u jednu čas u drugu boju… Tako nastade prva apstraktna slika. Za njom i druga. Lova Kandinskom poče da kaplje brže nego što je uspevao platna na štafelaju da menja – ni boja nije stizala da se osuši. Kad videše drugi „moleri“ kako Kandinskom ide, stadoše i oni da umaču u boje repove marvi. Ljudi u oduševljenju tepaju ovoj umetnosti, nazivaju je apstraktizam, tahizam, nadrealizam, kubizam… plaćaju milione da takve slike imaju... a meni, seljaku mirišu na kravlju balegu!

Naravno, nije bilo ovako, nije Kandinski koristio muhotepalo da slika, ali bi efekat bio isti i da jeste – raja bi jednako poblesavila i jednako blesavila i balavila na njegove slike i slike drugih, još poznatijih slikara (i ne samo slikara), a cene slika i karte za performanse njihove stajske umetnosti bi rasle u nebo (kao što i dalje rastu). Munk je puki realista za repomlate.

Pitaš li apstraktnog (a i svakog) slikara šta mu predstavlja slika koju gledaš, ili će se uvrediti ili će ti prepotentno reći: „Na posmatraču je sam da otkrije!“ On ili kustoskinja (ženturačenje reči isti koren vuče kao oduševljavanje Pikasovim kubizmom) najčešće će ti dati savet da se usredsrediš na sliku (to jest zabuljiš u nju), i tako da stojiš sve dok u tebi (u tvojoj podsvesti) slika ne pronađe svoj (izvitopereni) odraz. Ili te ne zabole noge.

Nije pojam apstraktnog vezan samo za slikarstvo. Za sva vremena sam upamtio onaj dvočas srpskog jezika u trećem razredu gimnazije kad nas je profesor dva puna časa maltretirao sa „Sumatrom“ Crnjanskog –  još me uvek podilaze žmarci. Zamisli, napišeš pesmu, a onda te nateraju da napišeš objašnjenje šta ti koji stih znači i na šta se pojedine reči koje si u njih uguravao odnose, jer bez toga nikome ništa ne bi bilo jasno! Na jednom smo času morali prvo da studiramo „Sumatrino“ objašnjenje (pisao i njega Crnjanski), da ga tumačimo (i upamtimo da se apstraktna poezija zove još i „avangardna“ – ne znam samo kojoj je to umetnosti prethodnica – smaku sveta verovatno), a onda na drugom da čitamo stih po stih „Sumatre“, da svršavamo nad njim upoređujući ga sa objašnjenjem Crnjanskog i da pritom pronalazimo refleksije pesme u sebi. Malo je bilo profesoru taj dvočas – umalo ne nastavismo i za vreme odmora L.

Zamislite, Crnjanski je svoju „Sumatru“ i njeno obrazloženje napisao skoro u isto vreme kad je i Kandinski svoju prvu sliku omalao kravorepom – pre sto godina! Ima i gore od toga. Već više od sto godina kako đake maltretiraju sa tumačenjem stihova avangardnih pesnika („Sumatra“ je obavezna), pišu se o „Sumatri“ i dalje doktorske disertacije, kritike, obeležavaju joj godišnjicu… da bog sačuva! A sliku „Gole Maje“ u školi nam i ne pomenuše. Dobro, dobro, Maja je starija sto i kusur godina od „Sumatre“. A i gola je, nema šta da se objašnjava – što je na slici to i vidiš.

Je li tako? E da vidite da umem i ja da napišem apstraktnu pesmu! Tako se rodio moj „Smeh“. Iz protesta. Doduše, odmah podbacih: nazvah pesmu onim o čemu u njoj govorim. Barem tu da ne zavlačim čitaoce da moraju i za moj naslov da traže tumačenje i češkaju glavu šta je pisac hteo da kaže kao sa naslovom „Sumatra“, koji nema nikakve (direktne) veze sa onim što je Crnjanski pesmom opevavao.

Inače, kad sam „Smeh“ napisao imao sam isto godina koliko i mlada pesnikinja Aleksandra koja me je snimala kamerom dok sam juče u Nišu, na susretu pisaca“, recitovao „Smeh“. Iz njenog filma je ona sekvenca (reel) koju sam pustio da se vrti preko Fejsbuka i Instagrama. Ali da ne bi bilo da mi zvižde ili da me bledo gledaju, pre čitanja dadoh publici obrazloženje svoje „Sumatre“. (Da me pogrešno ne tumačite – ne poredim se ja to sa Crnjanskim. Daleko sam od njega. Umem da pišem i razumljive pesme J iako sam pre svega prozni pisac. Poezija mi je samo brzokrilo izražavanje – kad mi nadođe.).

Evo i za vas objašnjenje „Smeha“. Pesmu sam napisao posle jednog porodičnog ručka. Upali smo u ono raspoloženje kad ti ne treba povod za smejanje, kad se valjaš od smeha ma šta ko da kaže ili uradi – smeješ se i na podignut prst. Tata je pričao kako se proveo na službenom putu. Prolazili su ispod nekog brda kroz koga su bušili tunel, i baš tog trenutka su ga minirali. Očigledno su pogodili podzemni rezervoar, jer iz brda kuljnu takva silna voda da preplavi put. Tata hteo da se udavi a mi pocrkasmo od smeha. Za ručak smo imali pilav koji, em nije bio dovoljno kuvan, em nije izgleda bio ni očišćen. Običavali smo s vremena na vreme, kad su svečanije prilike (tata se na primer vrati živ i zdrav s puta) da me mama pošalje u hotel „Evropu“ da kupimo neko gotovo jelo, pohovano meso i kolače. Tog dana tetka Dana, kuvarica u hotelu i mamina prijateljica nije radila, inače bi nam rekla da pilav ne uzimamo. Tata je u zanosu bušenja brda, zagrizao neočišćeno „kamenče“ iz pilava, a "kamenče" mu slomi zub. To je bio dodatan razlog za smeh (čak se i tata smejao). Eto, to je u pesmi. Kad ti je do smejanja, razlog za smeh se u svemu nalazi (i u polomljenom zubu). Nesreće nas posebno inspirišu. Dok drugi plaču, mi znamo da se zacenimo od smeha. I ne samo mi u našoj porodici. Takvi smo svi. Smejemo se u inat.

Naravno, publici pred čitanje „Osmeha“ dao sam mnogo kraće objašnjenje od ovoga (da me ne bi i zbog te gnjavaže gađali čašicama od rakije – mada sumnjam da bi se čašica odrekli J).

Sad mi pade na pamet. I Kandinskom i Crnjanskom se prezimena završavaju na „ski“. Dobro je. Moje je na „ić“. Barem sa moje strane ne morate da se plašite novih apstrakcija (i gnjavaže objašnjavanja). Mada ništa ne garantujem.

  

KRAJ

© 2022 Branimir Perić

Poruka autoru imejlom

Name

Email *

Message *

Preporučujem vam da pročitate

Poruka

Ilistrovano uz pomoć veštačke inteligencije  Dall E 3   Poruka   Ima jedno dete usamljeno tugu plete ostavljeno u plahte se nevidljive...

Najviše čitano