UPUTSTVO: Sadržaj bloga omogućuje da se otvore spiskovi ovde objavljenih radova i to po književnim vrstama. U sadržaju je i lista po azbučnom redu svega što je ovde objavljeno. Na desktopu i tabletu sadržaj je sa desne strane (zove se Stranice ili Pages), a na tabletu je to odmah iznad zaglavlja bloga.

28 December 2022

Pismo

 


Pismo


Zašto  ti pišem ne znam 
kao ni ti što ne znaš
zašto čekaš moje pisanje
 
volim li te – ne
bar ne kao ženu
želim li te – ne
ni kao ženu
sanjam li te – ne
čak ni u erotskim snovima
u mislima si mojim – ne
samo kad treba da ti pišem
pa šta je onda po sredi
četvrtak nije
 
e sve si blesav čujem te kako kažeš
sve sam blesav mislim i sam
jer da nisam ne bih ti pisao
i svaki put jednako uzdisao
nad neprolivenim suzama
nad nepoželjenim željama
nad nesanjanim snovima
nad mislima u kojima nisi
 
svejedno ću ti pisati

 

© 2022 Branimir Perić

 

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovim ili celini i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava.


26 December 2022

Jarak


 

Jarak


Desilo  se iznenada, znaš. Najpre nisam znao šta je probudilo to mučno sećanje u meni i otkud baš ono da mi padne na pamet. Ništa rekoh, glupo je razmišljati. Nikada ne silim mozak na izbacivanje rešenja kada to ne uradi iz prve. Opustim se, dozvolim senima prošlosti i njima izazvanim osećanjima da mi se sami motaju po glavi. Iz takve gužve uvek ispadne odgovor. Kao što ćeš videti i sada se pojavio – ali ne sam od sebe.

Čitao sam Hakslija, „Vrli novi svet“. Upravo sam završavao jedan pasus kada se, podstaknuta Hakslijevim rečima, u meni stala da praćaka misao. Zapravo, nisam siguran da li se desila po završetku ili u toku čitanja pasusa, tek desila se. „Vrištanje beba najednom promeni svoj ton. Bilo je nečeg očajničkog, gotovo suludog u tim oštrim i isprekidanim kricima što su ih ispuštale. Njihova mala tela su se trzala i kočila, udovi se cimali kao da su vučeni nevidljivim žicama.“ Upotrebim li logiku, sled radnji nije mogao da se odigra nikako drugačije nego tako što je izdajnička psiha povezala nekako ovaj detalj iz Hakslijeve knjige sa tobom, i u sumornom bljesku, izbacila sećanje na tebe. Ali kakvo! Sećanje u kojem skičiš, kovitlaš prašinu, pružaš ruke, tupćeš nogama…

Lepo te vidim, stojiš na ivici jarka. Lomnica. Kišno i tmurno vreme obljubilo nebo. Još neko je sa nama. Njega ne razaznajem. Prešao je preko jarka pre nas i tamo, malo niže, čeka. Miris devojke se raširio za njim, golicav i opor, pomešao se sa šuštanjem svilenih čarapa ispod suknje. (Verovatno je bila devojka. Ili su mi se miris i šuštanje čarapa ubacili iz nekog drugog sećanja.) Ti još uvek stojiš sa druge strane. Ja već prešao, čekam da i ti preskočiš. Gledaš me podsmešljivo, malo nakrenute glave (kokoške tako izvijaju vrat dok strepe šumove). Napućila si usne zajedljiva i cinična (nemaš kvarne zube, a kvarno se smejuljiš). Usne ti se malo rastvaraju, ruke zauzimaju polupodignut stav – pružaju se prema meni. Sličiš mačku spremnom da skoči, možda čak i žabi pred kreket. Ruke ti zamlatarale vazduhom, pištiš i pijučeš. Kobajagi si bespomoćna, strah te „dubine“. „Bilo je nečeg očajničkog, gotovo suludog, u tim oštrim i isprekidanim kricima što su ih ispuštale.“ „Periću, prenesi me!“ Iskrivila si se i zgrčila u zanosu glume. „Njihova mala tela se trzala i kočila; udovi se cimali kao da su vučeni nevidljivim žicama.“ „Periću, prenesi me!“ Sa lica ti se ne skida obešenjački smešak. Zalutali zrak svetla ti pleše po vlažnim zubima (i oblaci znaju da svetle). Ljupka i otužno grozna, mislio sam, magarac – ni Simonac mi nije bio ravan.

Toliko sam te mrzeo tog trenutka da mi se, u punom zadovoljstvu srozavanja, sama od sebe stvorila slika zbivanja sa naše poslednje đačke ekskurzije. Nemoćni kojima uši gore od poniženja imaju neodoljivo potrebu da se dodatno kažnjavaju posezanjem za scenama iz prošlosti u kojima su se bljutavo osećali. Ili nisko.

Sećaš se? (Ali gluposti, kako se možeš setiti – to je bila muška šala, vi za nju niste znale.) Kupili smo u Ljubljani pakovanje prezervativa. Spremni za rodeo raspakovali smo gumu i razvili je da izgleda što ubedljivije kad je Simonac bude napipao u džepu i zbunjen izvukao. (Simonac je bio ludo zagrejan za tebe. Ali, kao i svaki grmalj smotan i trapav, nikako da skupi hrabrost da ti to i kaže – u odsudnom trenutku samo pogne glavu, zacrveni se, pa se brže bolje maša džepa, vadi maramicu i briše nos.) Čak smo mu bili namestili i da u vožnji sedi do tebe.

Na jednoj pauzi neko je gumu neprimetno ubacio Simoncu u džep (onaj odakle vadi maramicu). Dok je autobus tandrkao kroz noć, upaljači su uporno svetleli nad vašim glavama. Nestrpljivi, iščekivali smo trenutak kad će Simonac, uplašen da ti iskaže ljubav, zavući ruku u džep da izvadi maramicu, pa da već jednom zaurlamo i padnemo u ekstazu od smeha i ludila, da ga dovedemo dotle da počne da deli šamare unaokolo, da psuje i sikće, onako prigušeno i sebi u bradu, kako već to samo on ume...

Prošla je ponoć i ništa se nije desilo. Svi su bili razočarani, besni na Simonca, besni i prebesni. Jedino sam ja mudro ćutao. A zar je trebalo da im kažem, zar je trebalo da priznam da sam gumu Simoncu ubacio tako spretno u džep da me je osetio? Zar je trebalo da kažem i da me nije udario a da je mogao, već da me je, odozgo sa stepeništa autobusa, samo pogledao, i to takvim pogledom, da i danas pamtim onu užasnu bol u njegovim vodnjikavih očima? Zar je sve to zaista trebalo reći? Tako sam se glupo bio osećao, glupo kao i u sceni nad jarkom, samo što tada nije bilo Simonca da zuri u mene, umesto Simonca bila si ti, ti koja mi se smešiš ispod oka, prepredeno, malo i podmuklo, smešiš se ne prestajući da skičiš poput praseta u oboru.

„Vriskanje beba najednom promeni svoj ton.“ Iznenada si prestala da cviliš i prešla preko potočića sama. Nije te ništa u tome smetalo, nije te ništa razočaralo, bilo je sasvim logično da te neću preneti. Kažem „bilo“, jer danas više nije, danas ne mogu da shvatim mnoge stvari, ne mogu da shvatim ni svrhu tvog iskanja, ni zadovoljstvo koje si time sebi priuštila. Da se još jednom to desi sigurno bih razumeo, kao što je sigurno i da bih te preneo, a još je sigurnije da te više nikada ne bih spustio. Sećanje je podvala sopstvene duše, podla i pokvarena. Nema ničeg goreg nego kad ti iz prošlosti ispliva takva scena. Ili još gore: nepovezani fragmenti scena. Jedino da plačeš nad njima – da ih se otreseš ne možeš. A i što bi ih se otresao. Zaljubljen sam u svoja sećanja makar i bolna, pa i sećanja na tebe. Zaljubljen sam u sve što nisam, zaljubljen u sve što nemam.

Lepo te vidim, stojiš na ivici jarka. Lomnica. Kišno i tmurno vreme obgrlilo nebo, ali nisam siguran. Sve gledam kao u snu. Ili možda samo tebe i zemlju. Blato. Još neko je sa nama...

KRAJ

© 1974, 2022 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovim ili celini i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava.

Priča je objavljena priča "Jarak" je objavljena u zborniku odabranih radova sa književnog konkursa "Banatsko pero" 2022." Izdavač: Biblioteka "Branko Radičević" sa istoimenim književnim klubom, Žitište, decembar 2022.

Priču su odabrali književnici: Radivoje Šajtinac, dr Slavomir Gvozdenović i Vitomir Teofilović.

Poruka autoru imejlom

Name

Email *

Message *

Preporučujem vam da pročitate

Poruka

Ilistrovano uz pomoć veštačke inteligencije  Dall E 3   Poruka   Ima jedno dete usamljeno tugu plete ostavljeno u plahte se nevidljive...

Najviše čitano