UPUTSTVO: Sadržaj bloga omogućuje da se otvore spiskovi ovde objavljenih radova i to po književnim vrstama. U sadržaju je i lista po azbučnom redu svega što je ovde objavljeno. Na desktopu i tabletu sadržaj je sa desne strane (zove se Stranice ili Pages), a na tabletu je to odmah iznad zaglavlja bloga.

11 July 2022

Poslovni sastanak

 

 

Poslovni sastanak

 

    Bio  je to poslovni sastanak kao i svaki drugi. Nebitno o čemu. Mogao je da bude o kupovini firme, pripajanju, zajedničkom poduhvatu, ili bilo kakav sastanak. Rogan je osetio to njegovo podvajanje. Sa jedne strane je bio on koji vodi sastanak ispred svoje grupe, a sa druge strane on koji nije na sastanku, koji se izdvojio iz samog sebe, tačnije – isklijao iz samog sebe.

Ne. Loše je to formulisano.

Sa jedne strane su bili on ispred svog tima koji obrazlaže poslovni predlog i ona ispred svog tima koja zastupa stavove svog tima, a sa druge strane su bili on i ona koji ne učestvuju u poslovnom sastanku.

Kad su ulazili u salu za sastanke, stajale je kraj vrata i dočekivala goste. Rogan je bio medijator. Njegov posao je bio posredovanje, pravio je kontakte, obrazlagao ideju jedne ili druge strane, isticao prednosti i nedostatke ako se krene zajedno, trudio se da oba tima postignu obostranu korist iz dogovora, a i da samog dogovora bude. Spadao je u najbolje medijatore koje je praksa iznedrila – nije bio samo njegov prijatelj.

Imala je usko lice. Iako je skoro uvek slučaj da na takvim licima oči budu velike, njene su bile sitne, ali je iz njih sijala neka vedrina, iskričava, obasjavajuća, kao da su joj oči velike poput onih okatih ljupkih stvorenja prašume koja ti se čine da su sazdana samo od očiju, da na njima samo oči postoje. Dok je pozdravljala goste, beli zubi, kao sa reklama za kalodonte, vlažno su joj se bljeskali i, sa usnama modrim kao da je satima stajala na hladnoći, ne naročito punim, pre tankim (mada ne sasvim), bile savršen sklad očima, kakav često, pojedinačno nespojive stvari, zajedno umeju da daju. Potpomognut belinom zuba i sjajem vlage na njima, osmeh joj nije silazio sa lica. Nabiranje kože u nekoliko paralelnih bora sa strane usana dok se osmehuje, isticalo je njene srednje godine. Poslovni osmeh, onaj koji iskazuje ljubaznost, dobru volju, ali ništa više od toga – ni naklonost, ni izveštačenost, ni odbojnost. Deo te vesele blagosti sigurno se prenosio na učesnike njenih sastanaka i doprinosio njihovoj uspešnosti. Očigledno su je sa razlogom poslali kao vođu tima i na ovaj sastanak.

Dlan joj je pri rukovanju bio topao, stisak damski, ali ga je mekoća dodira tog dlana zatekla. Kao da su ga dotakli jastučići mačijih šapa, ili šapa slične, na šapama hodajuće živuljke, napupeli, mekani, koje živuljki omogućuju nečujnost hoda, tesno prijanjanje za tlo, povijeno prikradanje i nemo fiksiranje plena pred nečujan, munjeviti skok. A opet nije delovala ni malo mačje.

Bila je vižljasta, pre mršava nego ženski puna. Možda je takvom izgledu doprinosila njena laka odeća koja joj je svileno padala i stvarala utisak da su ispod same kosti. Ili sveska, tablet, ili šta je već to bilo u kožnim koricama koje je držala levom rukom visoko podignuto i prislonjeno na nevelike grudi. Istovremeno se desnom rukovala sa gostima i svakog gosta otpraćala u salu otmenim naklonom glave i jednako otmenim pokretom ruke prema stolu.

Njene oči, blistavost zuba, nabori kože oko usana, dodir jastučića dlanova, sve to skupa kao da je pokrenulo to razdvajanje u njemu koje je Rogan primetio. Rogan je bio lisac. Ništa mu nije izmicalo. Uočavao je svaku poru, najsitniji detalj promičućeg predmeta ili dešavanja. Idealni medijator, posrednik, umanjivač razlika. Bili su drugovi još od osnovne škole, ali su ih studije razdvojile: njega odvele u menadžere, a Rogana u medijatore. Svako je našao sebe u svom pozivu. Kao što je on imao šesto čulo za dobar biznis, Rogan je imao šesto čulo da oseti vibracije naspramnih strana među kojima posreduje.

Kao da su jastučići njene mekote povukli tanane, nepoznate niti koje nije ni slutio da ima, a njene oči i blagost njenog osmeha, hipnotizerski delovali na neku skrivenu žlezdu u njemu koju nauka još nije otkrila. Imao je utisak da se mnoštvo tih niti izvlači iz njega, ne samo iz ruku: iz grudi, iz očiju, kose. Kao nevidljivi pipci onih, istovremeno prelepih, i jezu uterujućih meduza, koji samo pod određenim uglom mogu da se vide, onda kad ih prelomljeni zrak sunca pod vodom skrozira. Kretali su se na sve strane, a onda zaokretali prema njoj, izduživali se i pokušavali da je dosegnu. Osetio je i njene pipke, nije mogao da ih ne oseti. Razdvajanje njegovog dlana od njenog povuklo je i njene pipke van. Pipci bez žarulja, pipci koji golicaju, a ipak kožu nadražuju, dlake na vratu i telu podižu.

Vodio je sastanak kao da pipaka nije bilo. I ona je vodila ispred svog tima kao da ni njenih nije bilo. Ništa nije moglo da se primeti, ništa da oseti van njih dvoje. Podvajanje je bilo obostrano. I potpuno. Izdvajanje nematerijalnog od materijalnog. Duše od tela. A nisu umrli. Živi itekako. Više nego živi. Dok je držao slovo ili drugima davao reč, dok je ona držala slovo ili svojima davala reč, pipci su im se tražili, dodirivali, opipavali, obmatali se jedan oko drugog. Nije mu bilo potrebno kao što je uvek činio kad mu srce preskoči da prosipa mudrost, da zadivljuje dosetkama, da golica umnim šalama koje plene, zavode, obezoružavaju. Nije mu bilo potrebno da se pravi više mudar nego što jeste, više učen nego što jeste, više duhom moćan nego što jeste. Jednostavno je ovoga puta iskonski podsticaj bio suvišan, porivu nije bilo potrebno da ubrzava otkucaje, hormoni se nisu pitali. Jer ovo je bilo više od hormona, ovo je bilo vanvremeno, vanprostorno, galaktičko sjedinjavanje, prožimanje maglina, sažimanje zvezda, ponovo se rađao kroz nestajanje, zajedno su se rađali.

Rogana nisi mogao da prevariš. Znao je šta se dešava. Lovio je njihove poglede, mimiku lica, pokrete ruku, iako iz toga ništa nije mogao da otkrije, ali je kroz taj lov osetio, ne hemiju, ne miris hormona, ne želju, nego užasavajuću potrebu koju su njihove niti ispisivale svojim dodirima iznad glava učesnika na sastanku. Dobri Rogan. Nagao se u jednom trenutku prema njemu i šapnuo mu na uvo: „Nemoj. Udata je.“ I odjednom niti više nije bilo. Urušio se svemir. Njihov svemir. Ostao je samo razgovor dva tima bez nadahnuća (izuzev poslovnog). Stvarnost.

Sastanak nije trajao dugo. Ni predugo ni prekratko. Uobičajene dužine. Bio je uspešan. Videlo se to na licima članova obe strane. Ozareni, po dvoje ili u grupama, veselo čavrljajući napuštali su salu. Ona je stajala kraj dovratka, malo ka unutra i pozdravljala na rastanku i njegove i svoje, deleći svakome jednak otmen naklon i jednak osmeh svoje namreškane kože oko uglova usana, i jednaku vlažnu belinu zuba kojim ih je na ulazu pre početka sastanka i dočekivala. Ostao je poslednji da se pozdravi sa njom kakav je red. Kapetani poslednji silaze sa mosta. Rogan je stajao sa druge strane vrata i čekao ga. Prišao joj je, odjednom osećajući olovo u nogama. Kao da je obukao odelo za dubinsko ronjenje i oko gležnjeva i pojasa okačio tegove kako bi hodao po dnu pa na suvom prilazi vodi. S naporom je disao. Vukli su ga teški tegovi. Boce s kiseonikom njegove napetosti nisu imale dovoljan protok vazduha koji mu je bio potreban. Stao je ispred nje. Ni preblizu ni predaleko. Ni jedno ni drugo nije progovaralo. Ni jedno ni drugo nije podizalo ruku u oproštajni pozdrav. Gledao je u ogromni sjaj njenih sitnih očiju. Trenutak nemog stajanja jedno naspram drugog razvlačio se u večnost. Pipaka nije bilo. Nisu bili potrebni. Sve su bili pipci: njihov dah, napor da se iz boce povuče više vazduha, otežale ruke, ukopane noge. A onda su se njene usne otvorile, oči ionako male još više suzile, a istovremeno još jačim sjajem zablistale. „Volim te!“, izašlo je kroz vlagu njenih zuba i modrinu prozeblih usana. Glas nije čuo, čitao joj je sa usana. Glas se i nije čuo. Možda je rekla i „Žedna sam te!“, na isto mu dođe. Nije znao da čita sa usana, ali je sada znao. Ne čitaju se reči, slutnje se čitaju. Odjednom ronilački tegovi koji su ga držali prikovanog za tlo spadoše mu sa nogu. I oni sa pojasa. Oslobođen stega, odjednom lagan, kao da mu se i ronilačko odelo napuni vazduhom, vazduh ga je vukao iz tame dubine ka suncu na površini, površini koja je ona. Prišao joj je i obuhvati je rukama oko struka. Dok su mu prsti napipavali njena rebra, zaronio je ponovo, ovoga puta u njene usne. Nevidljive niti ponovo izmileše. Više nisu imale potrebe da se ispipavaju. Nalazile su se nepogrešivo. Ponovo je klijao iz sebe. I ona je klijala. Rogan je znao šta će se desiti. Niti im se spletoše u tkanje i njih dvoje se pretvoriše u kokon. Usne joj više nisu bile modre, nisu bile ni tanke. Sastanak je bio uspešan.

 

KRAJ

© 2021 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovim i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava

 

Priča je objavljena u Almanahu br. 1 "Nove poetike" iz Beograda


Ovo su mišljenja nekih od čitalaca:

"Neobična priča sa neobičnim obrtom. Do poslednjeg trenutka ste u neizvesnosti kako će se završiti poslovni sastanak. Ne liči na uobičajene poslovne sastanke, a opet ono što pokreće učesnike ovog sastanka dešava se i na drugim sastancima, ali se misli skrivaju."

"Nije triler, a ima obrt trilera."

"Još jedna odlična priča. Kratka i slatka."

Ово су мишљења неких од читалаца:

Poruka autoru imejlom

Name

Email *

Message *

Preporučujem vam da pročitate

Poruka

Ilistrovano uz pomoć veštačke inteligencije  Dall E 3   Poruka   Ima jedno dete usamljeno tugu plete ostavljeno u plahte se nevidljive...

Najviše čitano