UPUTSTVO: Sadržaj bloga omogućuje da se otvore spiskovi ovde objavljenih radova i to po književnim vrstama. U sadržaju je i lista po azbučnom redu svega što je ovde objavljeno. Na desktopu i tabletu sadržaj je sa desne strane (zove se Stranice ili Pages), a na tabletu je to odmah iznad zaglavlja bloga.

17 November 2020

Uzdah



Uzdah


i da prospu milovanje svoje
ko kišu da prospu u prolećnom pljusku
i kapi po zemlji da pršte
i da zvone dugo, dugo uspavanku neku
i da kosu ti mrse u lahorskoj ćudi
ustreptalo i tanano
i na prstima da hode
a ti da lebdiš
da razlivaš se kao
voda što kocku od šećera poji
i da se topiš
i da toneš u naručju nekom
al’ čemu
kad čežnja i nije čežnja
u snovima dok samo luta


© 1973 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovima ili celini i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava.


Recitovao Ivan Bekjarev, u svojoj emisiji „Mislim na vas, mislite na mene“, „Beogradu 202“, 9. april 1973.


Objavljeno u časopisu „Provincija“, br. 42, Međurepublička zajednica kulture „Sava“, Šabac, 1984. str.41.


Objavljeno u knjizi "Zbornik nade", Kreativna radionica Balkan, avgust 2023, str. 184

14 November 2020

Drvodelja

 

 

Drvodelja


Završih danas (konačno) sa drvodeljskim poslovima za ovu godinu. Naporan to posao beše: napraviti tri ormana, dve komode i kapiju da spreči pasje sinove da nam više ne upadaju na terasu i ne prave dar-mar po njoj dok halapljivo brišu iz zdele ono što naš mladi mačor nije pojeo ili od njih nije stigao (a i mleko mu posrču). Da mi nije bilo pomoćnika, ne znam koliko bih brzo i uspešno uradio sam. Moja gospa se u to ne računa. Sem što je bila fotograf-dokumentarista mog drvodeljskog umeća, bila je i vidar mojih rana, koje u svom majstorskom zanosu i svoj svojoj majstorskoj veštini sam sebi naneh. Umesto dlanom u dasku sa tiplovima, kako bi tiplovi sa druge strane nekako upali gde im je mesto, udarih zglobom. Vena mi pukla i iz momenta krvlju zacrnela zglob, nadula i njega i batak od palca ko krofnu u užarenom ulju. Skoči ti moja gospa kao panterica, baci se na zamrzivač i zari kandže u njega. Izvadila otud sleđeni grašak i turila mi ga na zglob, uprkos mom jogunjenju, ritanju i pominjanju nekih reči, više zbog toga što sam bio hrabro uplašen. Mada se i nisam toliko ritao. Posle toliko godina braka svikao sam da budem krotak kao goveče kad govedarica drekne (a dreči počesto – u poslednje vreme sve češće).

Bila je moja gospa, kad zatreba (posle serije pristojnih reči što je prekidam u njenim poslovima) dodavač alata, pridrživač komada nameštaja i pomoćni podizač gotovog nameštaj. Ah, da, bila je i zalupač vrata kad počnem da psujem što mi nikako ne polazi za rukom već stoti pokušaj štelovanje krila na ormanu i nabrajanja najmilijih onom ko ih je takve vitoperne osmislio.

Ovo sve kad je bilo u pitanju sklapanje i postavljanje nameštaja. Što se tiče izrade kapije za sprečavanje ulaska pasjih sinova na terasu, sklepah je od drvenih parčića zateklih u našoj šupi (nemate pojma šta se sve u šupi može naći!), kao i od otpadaka drvenih radova na kući komšinice Menke (koje mi svojom ljubaznošću ustupila. Ne znam kad bih i kako je završio da mi nije bilo pomoćnika: učenog mačka, sveznalice – kod grubih radova i mačkice, umetnice s kičicom – kod finih. Hvala im od srca. Zbog njih mi nije bilo hladno, iako je temperatura, čim zađe sunce, ili se skrije iza oblaka, padala naglo. Topio sam se od miline i zahvalnosti što mi odmažu i što sam po njihovim uputim nekoliko puta radio istu stvar dok je ne dovedem do savršenstva (srećom pa sebi bušilicom nisam prosvirao ruke, ili se bojom umazao više nego što sam se umazao ). Što reče jedan moj Vajber prijatelj, kome sam slike moje tvorevine slao: „Takvom majstoru i priliče takvi pomoćnici. Ako su pametni, naučiće kako ne treba raditi.“ Pakosnik. Ali ne dam se ja demoralisati. Dođi ti pa napravi bolje! Možeš da radiš i bez pomoćnika.

Dok gledam svoje gotovo delo, sve mi nešto lepo oko srca. Odavno nisam bio tako ponosan na sebe (što bi rekla moja bratanica). Počeh i da pevušim. Onu predivnu pesmu koju su „Crveni koralji“ tako maestralno pevali davne 1968, skoro jednako dobro kao što je pevao i njen najuspešniji izvođač, Bob Darin, bolje od njenog tvorca Tima Hardija, bolje čak i od Led Cepelina i svih četrdeset drugih izvođača, a svakako bolje od Džonija Keša koji je sa svojom Džunom voleo da testeriše.

Drvodelja da sam ja
A ti da si dama
Da li onda bi željela
Ljubav među nama

Da, drvodelja, a ne drvoseča kako su je „Koralji“ prepevali! U originalu, na engleskom, tako i glasi “If I were a carpenter” (“Da sam drvodelja“). Ne znam da li ste znali da je tu pesmu pevao i mister Spok, čuveni Vulkanaca iz „Zvezdanih staza“, alijas Leonard Nimoj? Snimio je i ploču sa njom. Ali su „Koralji“ i od njega bili bolji, iako se tome nisu nadali, kao što sam i ja ispao veštiji drvodelja nego što se moja gospa nadala. 

P.S. Prilažem i sliku čudne sprave od plastike. Došla je sa materijalom za sklapanje ormana. Ni iz priloženog uputstva za montažu nisam joj uspeo da prokljuvim svrhu. Pisao sam i proizvođaču opreme da mi kažu, ne samo čemu služi taj deo, nego i kako se koristi. Rekli su mi čemu služi, ali nisu i kako se koristi. Očigledno ni sami nisu znali. Eto vama nagradnog pitanja. Ko mi prvi napiše čemu služi i kako se koristi, šaljem mu ga kao nagradu (imam ih tri – uz svaki orman je stigao po jedan). Evo i pomoći prijatelja: da sam znao čemu služi i kako se koristi, ne bih onoliko sebe izudarao čekićem po prstima.

 

KRAJ

© 2020 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen u delovima ili celini i to isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) uz navođenje punog imena i prezimena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, (2) bez izmena preuzetog teksta i (3) pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava.

 

Poruka autoru imejlom

Name

Email *

Message *

Preporučujem vam da pročitate

Poruka

Ilistrovano uz pomoć veštačke inteligencije  Dall E 3   Poruka   Ima jedno dete usamljeno tugu plete ostavljeno u plahte se nevidljive...

Najviše čitano