UPUTSTVO: Sadržaj bloga omogućuje da se otvore spiskovi ovde objavljenih radova i to po književnim vrstama. U sadržaju je i lista po azbučnom redu svega što je ovde objavljeno. Na desktopu i tabletu sadržaj je sa desne strane (zove se Stranice ili Pages), a na tabletu je to odmah iznad zaglavlja bloga.

25 October 2023

Ruža

 

 

Ruža

 

Bila je to najdivnija pitoma ruža u celom kraju. Širila je svoje latice još od ranog praskozorja. Izvijala ih je put sunca umivajući uspavane listove kristalima rose. Niko nije mogao proći a da, očaran tom lepotom, ne ukrade bar dah njenog mirisa, ili ne zakiti sebe njenim pupoljkom.

Sunce je peklo iz dana u dan, suša pritisla, zemlja pucala. Ruži kao da to nije smetalo: i dalje je cvetala.

Prolazili su ljudi, mnogo ljudi. Ljudi je mirisali. Niko da se seti da je napoji, jer i njoj je suša bila.

Pucala je sve više zemlja, žarilo je sunce. Ruža svejedno nije prestajala da mami svojim mirisom iako je, tu i tamo, već počela da se suši. Niko na to nije obraćao pažnju. Prolazili su i dalje ljudi, i dalje je brali, i dalje je ne zalivali.

A jednoga dana ruži je poraslo trnje.

KRAJ

© 1972, 2023 Branimir Perić

Tekst može biti preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: (1) da se navede puno ime i prezime autora i postavi link na početnu stranicu ovog sajta (2) da se ne vrše nikakve izmene preuzetog teksta i (3) da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavlja kršenje autorskih prava.

Crtica (iliti po novom, kratka priča), "Ruža", autora Branimira Perića, pojavila se  oktobra 2023. godine za Sajam knjiga u Beogradu, u digitalnom izdanju knjige "Pevač na prozoru", izdavač "Alma", Beograd, 2023, str. 134

No comments:

Post a Comment

Ako nemate nalog na Blogger-u (tj. na Blogspot-u), molim vas unesite svoje ime i i-mejl (ako ga imate), da bih znao ko je komentar dao!

Poruka autoru imejlom

Name

Email *

Message *

Preporučujem vam da pročitate

Poruka

Ilistrovano uz pomoć veštačke inteligencije  Dall E 3   Poruka   Ima jedno dete usamljeno tugu plete ostavljeno u plahte se nevidljive...

Najviše čitano